777 107 717 Pro informace volejte 8h - 18h
Bydlení zdražuje nejvíc za posledních 10 let
květen 18

Bydlení zdražuje nejvíc za posledních 10 let

Bydlení zdražuje nejvíc za posledních 10 let

Ceny nemovitostí na začátku letošního roku rostly nejrychleji za posledních přinejmenším deset let. Průměrná tržní cena bytů v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o víc jak 13 procent. Rodinné domy zdražily o desetinu a pozemky o téměř 16 procent. Ukazují to data HB Indexu, vycházejícího z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

V následujícím půl roce se očekává pokračování cenového růstu, který zůstane nad 10% úrovní. Důvodem bude přetrvávající poptávka ze strany investorů i úrokové sazby, které se i přes mírné zvýšení drží na nízké úrovni. Ke zpomalení tempa růstu cen by mělo docházet pouze regionálně.

Zdražování bytů

Zdražování bytů v letošním prvním čtvrtletí zrychlilo. V porovnání s posledním čtvrtletím roku 2020 zdražily o 3,8 %, předtím byl mezičtvrtletní růst 2,9 %. U bytů jsme v prvním kvartálu letošního roku sledovali nejvyšší mezičtvrtletní růst cen za posledních 10 let. Jeho tahounem jsou nízké sazby úvěrů na bydlení a vyšší podíl investičních nákupů. V porovnání se začátkem roku 2010 jsou byty v průměru dražší už o víc než tři čtvrtiny (77 %).

Růst cen rodinných domů

Rodinné domy zdražily na začátku roku 2021 meziročně o 10,4 % a mezičtvrtletně o 3,2 %. I tady
tempo růstu zrychlilo, když na konci roku 2020 dosahoval mezikvartální růst 2,7 %. Nejvyšší tempo růstu za posledních 10 let byl zaznamenán i u rodinných domů. Zájem je jak o nemovitosti v dobrém technickém stavu, tak o ty před rekonstrukcí. Trvá i poptávka po rodinných domech ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, ke kterým se vážou nižší ceny. Kromě nemovitostí k bydlení navíc pokračuje i vysoký zájem o objekty pro individuální rekreaci. Za zdražováním vedle vysoké poptávky stojí i mírně rostoucí ceny stavebních prací a materiálů.

Převis poptávky nad nabídkou u pozemků

U pozemků byl v prvním kvartálu letošního roku zaznamenán nejvyšší čtvrtletní růst cen od vzniku HB Indexu v roce 2010. Mezičtvrtletně ceny pozemků rostly o 5,2 %, meziročně o 15,8 %. Tempo růstu u pozemků zrychlilo nejvíce, na konci roku 2020 byl mezikvartální růst ve výši 3,2 %. Stojí za tím i dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou brzdí zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity inženýrských sítí. Náklady na zasíťování navíc rostou. Spolu se zdražováním pozemků roste zájem o ty ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst. I v tomto segmentu navíc pokračuje vyšší zájem o pozemky vhodné pro rekreační objekty.

Zdroj: https://www.penize.cz/nakup-a-prodej-nemovitosti/426369-bydleni-zdrazuje-nejvic-za-poslednich-deset-let

icon

K dnešnímu dni jsme pomohli vyřešit bydlení 4597 rodinám.

Baví nás opakovaně zažívat ten moment, při kterém dojde k propojení finančních produktů (hypotéky) se skutečnou hmatatelnou věcí (stavba).

icon

Průměrně jsme klientům ušetřili 189837 Kč.

Jak je to možné? Zvolili jsme pro ně výhodnou banku a dokázali jsme vše zajistit bez zbytečných poplatků a sankcí.

icon

Náš analytický tým se stará o to, abyste dostali exklusivní nabídku dle současných možností trhu.

Také vám pravidelně dodává aktuální informace pro lepší orientaci ve finančních produktech.

Kdo šetří má za tři…