777 107 717 Pro informace volejte 8h - 18h
Družstevní bydlení zažívá renesanci, láká nižšími cenami i stoprocentními úvěry
duben 21

Družstevní bydlení zažívá renesanci, láká nižšími cenami i stoprocentními úvěry

Družstevní bydlení zažívá renesanci, láká nižšími cenami i stoprocentními úvěry

Mnozí lidé jsou už v podstatě rok nedobrovolně uchýlení ve svých domovech, kde bojují s nedostatkem prostoru, soukromí i klidu na práci. Není divu, že se mnozí poohlíží po novém bydlení. A tak i přes probíhající pandemii (anebo s jejím přičiněním) ceny nemovitostí neustále rostou. Družstevní bydlení nabízí finančně o něco snesitelnější variantu a momentálně prochází značným rozkvětem.

Pořízení nového, zpravidla většího, bytu do osobního vlastnictví se kvůli stoupajícím cenám stává čím dál nedostupnějším. Zároveň se náklady za nájem často šplhají na ceny, které se příliš neliší od výše splátky hypotéky. Jak tedy bydlet za dostupné peníze? Odpovědí může být družstevní bydlení, které v posledních letech zažívá nebývalý boom.

Cenový rozdíl? Až 40 procent

Ceny družstevních bytů jsou nižší než ceny bytů v osobním vlastnictví. A příznivější je v určitých ohledech i nabídka financování. V některých případech je totiž možné financovat celou kupní cenu úvěrem bez nutnosti vlastních zdrojů nebo větší část ceny splácet, aniž by bylo třeba prokazovat příjmy. To je rozdíl oproti hypotékám na byty v osobním vlastnictví, kdy banky typicky umožňují financovat úvěrem maximálně 80 až 90 procent ze zástavní hodnoty nemovitosti.

Zároveň je třeba říct, že klasickou hypotéku na pořízení družstevního bytu získat nelze, protože podílem v družstvu nejde u banky ručit, jako tomu je v případě nemovitosti v osobním vlastnictví. Možnosti zde ale existují.

V případě družstevních bytů nemluvíme jen o těch již existujících, ale i o nových developerských projektech. Developeři, stavební bytová družstva a města přicházejí s projekty na výstavbu družstevních bytů za ceny výrazně nižší, než je cena vlastnického bydlení. Družstevní bydlení tak lze pořídit i za 60 procent ceny bytu do osobního vlastnictví. Družstevník zaplatí jednorázový členský vklad ve výši cca čtvrtiny ceny bytu, na který si může vzít úvěr, a zbytek ceny splácí v rámci měsíčního nájmu. Na byt v ceně 6 000 000 Kč tak stačí jednorázově třeba jen 1 500 000 Kč.

Nezajištěné úvěry: Stavební spořitelny využily příležitost

Jak tedy financovat pořízení družstevního bytu, když podílem nelze ručit? Řešením jsou nezajištěné úvěry stavebních spořitelen. Téměř všechny umí poskytnout nezajištěný úvěr ve výši jednoho milionu korun. Spořitelny hledají další uplatnění svých produktů na trhu s bydlením a některé mají speciální produkty právě na financování družstevního bydlení, kde je hranice nezajištěného úvěru ještě vyšší než zmíněný milion. Jsou to například Moneta Stavební Spořitelna, Buřinka nebo nejnovější produkt od Raiffeisen stavební spořitelny. Ten nabízí úvěr až dva miliony korun se splatností 25 let.

Podíl bytů v družstevním vlastnictví v České republice je přibližně desetiprocentní. Tradičními lokalitami jsou Plzeňský a Ústecký kraj, Praha a Moravskoslezský kraj. Na těchto místech se obchoduje s družstevními byty velmi aktivně. Do budoucna se plánuje rozsáhlá družstevní výstavba v Brně, Fulneku, Hranicích, Náchodě, Vrchlabí, Praze, Plzni, Liberci, Kladně i jinde. Družstevní bydlení je alternativní způsob, jak v současné době bydlet za rozumné peníze. Za hranicemi je družstevní bydlení běžné už řadu let, výrazně například v Německu nebo Finsku.

Pokud vás forma družstevního bydlení zaujala, rozhlédněte se po svém okolí a možná budete překvapeni, kde všude se plánuje nebo už se rozjíždí nová výstavba družstevních bytů.

Zdroj: https://www.brokertrust.cz/ostatni/druzstevni-bydleni-zaziva-renesanci-laka-nizsimi-cenami-i-stoprocentnimi-uvery/

icon

K dnešnímu dni jsme pomohli vyřešit bydlení 4545 rodinám.

Baví nás opakovaně zažívat ten moment, při kterém dojde k propojení finančních produktů (hypotéky) se skutečnou hmatatelnou věcí (stavba).

icon

Průměrně jsme klientům ušetřili 189837 Kč.

Jak je to možné? Zvolili jsme pro ně výhodnou banku a dokázali jsme vše zajistit bez zbytečných poplatků a sankcí.

icon

Náš analytický tým se stará o to, abyste dostali exklusivní nabídku dle současných možností trhu.

Také vám pravidelně dodává aktuální informace pro lepší orientaci ve finančních produktech.

Kdo šetří má za tři…