777 107 717 Pro informace volejte 8h - 18h
Hypotéky pomalu zdražují, ale zájem o ně je stále velký
duben 1

Hypotéky pomalu zdražují, ale zájem o ně je stále velký

Hypotéky pomalu zdražují, ale zájem o ně je stále velký

Zimní měsíce bývají v objemu poskytnutých hypoték ty nejslabší v roce. Letos to ale neplatí. Banky v únoru poskytly hypotéky za téměř 30 miliard Kč, což je absolutní rekord, překonalo to i rekordní listopad 2016. 

Průměrná výše hypotéky vzrostla během února o 30.555 korun na 3.006.901 korun. Poprvé tak překonala třímilionovou hranici. Meziročně se průměrná částka, kterou si Češi na bydlení půjčují, zvýšila o 390 tisíc Kč. Za poslední čtyři roky se průměrná hypotéka zvýšila o třetinu, tedy téměř o milion.

Klienti bank si berou vyšší hypotéky kvůli cenám nemovitostí, které jdou navzdory koronakrizi stále nahoru. A na jejich plošný pokles to v nejbližší době nevypadá, protože poptávka stále převyšuje nabídku.

Stavebnictví se podle dat ČSÚ v oblasti výstavby nových bytů oproti loňsku propadlo o přibližně 15 až 20 procent. I přes prohlášení některých developerů o snižování cen za metr čtvereční u nově postavených pražských bytů tak nelze čekat pokles cen nemovitostí. Proto lze předpokládat, že i průměrná výše hypoték bude nadále spíše pozvolně růst.

Honba za nízkými sazbami

Už několik měsíců ekonomové předpovídají, že rekordní zájem Čechů o nové bydlení brzy opadne, ale stále se tak neděje. Tím hlavním důvodem je, že i když banky postupně začínají mírně zvyšovat úrokové sazby hypoték, tak si klienti ještě chtějí na poslední chvíli sáhnout na co nejnižší úrokovou sazbu.

Češi tak mají v posledních měsících enormní zájem nejen o nové bydlení, ale i refinancování. Objemy refinancování se podle statistik České národní banky pohybují kolem 7 miliard Kč.

Potenciální riziko do budoucna

Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka jsou nemovitosti v Česku nadhodnocené až o 25 %. Češi tak kupují předražené bydlení a ekonomové upozorňují, že v některých případech si je pořizují takzvaně na krev. To znamená, že pokud by došlo ke zhoršení úvěrových podmínek nebo výpadku příjmů, nebudou schopni úvěr na bydlení splácet. Pro ně může být zdražování hypoték potenciální problém.

Hypoteční sazby po vypuknutí pandemie koronaviru klesaly poté, co Česká národní banka loni snížila hlavní úrokovou sazbu na historické minimum 0,25 %. Banky si tak mohly půjčovat levněji a šly se sazbami dolů. K tomu se přidalo i zrušení daně z nabytí nemovitosti ve výši 4 %. Díky tomu se enormně zvýšil zájem o levné hypotéky a ceny nemovitostí prudce rostou. Vzhledem k tomu, že celosvětově rostou inflační tlaky a z rady ČNB jsou již slyšet hlasy, že během 12 měsíců bude nezbytné postupně měnové podmínky utahovat a sazby zvyšovat, tak to může vést k ochlazení poptávky po nemovitostech a ke splasknutí bubliny. A to je právě ten moment, kdy se domácnosti mohou dostat do problémů se splácením.

Zdroj: https://www.mesec.cz/clanky/hypoteky-pomalu-zdrazuji-zajem-o-ne-je-ale-stale-velky/

icon

K dnešnímu dni jsme pomohli vyřešit bydlení 4589 rodinám.

Baví nás opakovaně zažívat ten moment, při kterém dojde k propojení finančních produktů (hypotéky) se skutečnou hmatatelnou věcí (stavba).

icon

Průměrně jsme klientům ušetřili 189837 Kč.

Jak je to možné? Zvolili jsme pro ně výhodnou banku a dokázali jsme vše zajistit bez zbytečných poplatků a sankcí.

icon

Náš analytický tým se stará o to, abyste dostali exklusivní nabídku dle současných možností trhu.

Také vám pravidelně dodává aktuální informace pro lepší orientaci ve finančních produktech.

Kdo šetří má za tři…