777 107 717 Pro informace volejte 8h - 18h
Jak zajistit úvěr na bydlení
únor 2

Jak zajistit úvěr na bydlení

Jak zajistit úvěr na bydlení

Rozhodli jste se pořídit si byt či dům na hypotéku nebo to budete řešit překlenovacím úvěrem ze stavebního spoření? Pak je třeba zauvažovat, jakým způsobem budete bance ručit. Pokud se rozhodnete pro překlenovací úvěr, tak zde se nabízí více variant.

Spokojíte-li se s nějakou nižší částkou, např. do jednoho milionu korun, tak vám stavební spořitelna poskytne úvěr i bez jakéhokoliv zajištění nebo pouze s ručitelem. Jestliže však budete požadovat částku vyšší, pak je třeba úvěr zajistit vždy zástavním právem k nemovitosti. U hypotéky jiná volba než zajištění nemovitostí ani neexistuje!

Z jakých variant můžete vybírat?

Zástava kupovanou nemovitostí

Pokud kupujete byt nebo dům, pak je volba poměrně jasná. Jako zajištění můžete použít právě tuto kupovanou nemovitost. Musíte mít ale na paměti, že banka či stavební spořitelna vám dá úvěr
v maximální výši 80 % až 90 % z její odhadní ceny. Zbylých 10 či 20 procent budete muset doplatit z vlastních zdrojů. Kupujete-li tedy například rodinný dům za 5 mil. Kč, tak budete potřebovat částku 500.000 Kč nebo 1.000.000 Kč, a to není rozhodně jednoduché našetřit.

Zástava jinou nemovitostí

Jiná situace nastává v případě, že si úvěr berete na stavbu nového domu. Ručit jím sice můžete, ale úvěr pak čerpáte jen po částech podle aktuální hodnoty rozestavěné nemovitosti. Pokud vlastníte ale jiný byt, dům, chatu či chalupu v dostatečné hodnotě, můžete jako zajištění použít i takovouto nemovitost a úvěr vyčerpat celý najednou.

Pomoci mohou také rodiče či jiní příbuzní, kteří se za vaši hypotéku zaručí svou nemovitostí do té doby, než bude dům dostavěn a zkolaudován. Poté můžete nemovitost třetí osoby ze zástavy vyvázat a dále ručit už jen svým domem. Jako zajištění lze použít i stavební pozemek, na kterém právě stavíte.

Ručení více nemovitostí najednou

Jste v situaci, kdy hodnota žádné z vašich nemovitostí není dostatečně vysoká na to, abyste se jí mohli zaručit za vámi požadovaný úvěr? V takovém případě se nabízí ještě jedna možnost – dát do zástavy více nemovitostí zároveň. Tuto možnost využijí například lidé, kteří chtějí stavět. Ti většinou bydlí ve vlastním menším bytě, vlastní víkendovou chatu v hodnotě pár set tisíc korun a pozemek pro stavbu domu koupili za hotovost, proto jej také mohou použít jako zajištění. Když to dají vše dohromady, mohou se tak hned pustit do stavby.

Jak je to s družstevním bytem?

V případě koupě družstevního bytu nemůžete kupovanou nemovitostí ručit! Zde se totiž nestáváte majitelem nemovitosti v podobě bytové jednotky, ale pouze vlastníkem členského podílu
v družstvu s právem na nájem daných bytových prostor. Na podíl v družstvu nelze dát zástavní právo, a tudíž jej nelze použít ani jako zajištění hypotéky. A jak tedy družstevní byt financovat? Jeho koupi lze financovat předhypotékou, která se do roka (u některých bank i do dvou let) překlopí na standardní hypotéku, ale to pouze v případě, že je plánován převod do osobního vlastnictví v tomto časovém horizontu. Banka k tomu pravděpodobně bude chtít potvrzení od družstva. Pokud převod plánován není, nákup bohužel hypotékou financovat nelze. I v takovém případě však není třeba zoufat. Jak jsme již psali, některé stavební spořitelny umí půjčit peníze i bez zajištění. No a například Buřinka umí speciálně k tomuto účelu při splnění daných podmínek poskytnout překlenovací úvěr bez zajištění nemovitostí ve výši až 3.500.000 Kč!

icon

K dnešnímu dni jsme pomohli vyřešit bydlení 4603 rodinám.

Baví nás opakovaně zažívat ten moment, při kterém dojde k propojení finančních produktů (hypotéky) se skutečnou hmatatelnou věcí (stavba).

icon

Průměrně jsme klientům ušetřili 189837 Kč.

Jak je to možné? Zvolili jsme pro ně výhodnou banku a dokázali jsme vše zajistit bez zbytečných poplatků a sankcí.

icon

Náš analytický tým se stará o to, abyste dostali exklusivní nabídku dle současných možností trhu.

Také vám pravidelně dodává aktuální informace pro lepší orientaci ve finančních produktech.

Kdo šetří má za tři…