777 107 717 Pro informace volejte 8h - 18h
Zrušení daně z nabytí nemovitosti, snížení limitů pro odpočty
únor 1

Zrušení daně z nabytí nemovitosti, snížení limitů pro odpočty

Zrušení daně z nabytí nemovitosti, snížení limitů pro odpočty

  1. 9. 2020 podepsal prezident zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a snížení odpočtů úroků. Součástí zákona je také prodloužení takzvaného časového testu při prodeji „investičních“ bytů nebo domů.
  2. 9. 2020 podepsal prezident zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a snížení odpočtů úroků. Součástí zákona je také prodloužení takzvaného časového testu při prodeji „investičních“ bytů nebo domů.

Volání po zrušení daně z nabytí nemovitých věcí bylo vyslyšeno. Daň ve výši 4 %, kterou doposud platil kupující a která v posledních letech přinášela do státní pokladny kolem 13 miliard korun, byla zrušena a to zpětně pro všechny vklady, které byly v katastru nemovitosti přijaty v prosinci 2019 nebo později. Lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání k této dani do 31. března 2020 a následně kvůli pandemii odloženou nejprve do konce srpna, poté až do konce roku 2020, tak už daň platit nebudou. Pokud ji někdo zaplatil, finanční úřad peníze vrátí formou přeplatku. Pro představu, když někdo kupoval byt v Praze za 6 mil. Kč, tak musel zaplatit do státní kasy 240.000 Kč. Nyní tyto peníze ušetří a může je použít třeba na vybavení bytu.

Snižuje se také výše zaplacených úroků z úvěrů, kterou si mohou klienti odečíst ze základu daně. Na úvěry poskytnuté do konce letošního roku se bude vztahovat dosavadní limit úroků ve výši 300.000 Kč, na úvěry poskytnuté od ledna 2021 se bude vztahovat snížený limit 150.000 korun.

Schválený zákon zároveň prodlužuje z pěti na deset let tzv. časový test pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení neboli investičních bytů. Existují zde však nějaké výjimky. Daň nebude muset klient platit, jestliže příjem použije na „obstarání vlastní bytové potřeby“, tedy například nákup většího bytu. K tomu ale musí dojít nejpozději v následujícím kalendářním roce po prodeji. Daň se nebude platit ani v případě, pokud vlastník v bytě či rodinném domě bydlel po dobu dvou let bezprostředně před prodejem.

icon

K dnešnímu dni jsme pomohli vyřešit bydlení 4591 rodinám.

Baví nás opakovaně zažívat ten moment, při kterém dojde k propojení finančních produktů (hypotéky) se skutečnou hmatatelnou věcí (stavba).

icon

Průměrně jsme klientům ušetřili 189837 Kč.

Jak je to možné? Zvolili jsme pro ně výhodnou banku a dokázali jsme vše zajistit bez zbytečných poplatků a sankcí.

icon

Náš analytický tým se stará o to, abyste dostali exklusivní nabídku dle současných možností trhu.

Také vám pravidelně dodává aktuální informace pro lepší orientaci ve finančních produktech.

Kdo šetří má za tři…